tiistai 12. maaliskuuta 2013

Oruxmapsilla tarkat vektorikartat Android-puhelimiin.

Jo aiemminkin kehumastani Oruxmaps sovelluksesta Android-puhelimiin on juuri julkaistu uusi versio 5.2.2 joka viimeinkin tukee moitteettomasti myös Maanmittauslaitoksen aineistosta luotua Garmin-yhteensopivaa karttaimagea. Vektorikarttojen käyttö Androidissa verkosta ladattavien bittikarttakarttojen sijaan mahdollistaa kartta-aineiston liki rajattoman zoomaamisen, eikä karttojen käyttö ole verkko-yhteyksien ja puhelinverkon laadusta kiinni. Metsässä kun ei aina olla yhtä hyvien yhteyksien takana kuin ruutukaavalla.

Oruxmaps löytyy ilmaisena google play sovelluskaupasta ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orux.oruxmaps ) ja sovelluksen asennuksen jälkeen pitää vielä hakea img-muotoinen karttatiedosto osoitteesta http://kartat.hylly.org. Tätä kirjoittaessa img-muotoisen karttatiedoston nimi on mtk_suomi20.img ja se on kooltaan 1.37 gigatavua. Tiedostonimen versionumeroa (2.0) kasvataan aina kun karttaa päivitetään, jolloin tiedostonimi luonnollisesti muuttuu.  Jos puhelimessa ei ole rajatonta datapakettia, eikä se ole kytketty langattomaan verkkoon, niin kustannusten välttämiseksi tuota karttatiedostoa ei missään nimessä kannata hakea puhelimella suoraan!!!  Karttatiedosto pitää kopioida puhelimen muistikortille kansioon Oruxmaps/mapfiles.

Oruxmapsissa karttatiedosto otetaan käyttöön painamalla ensiksi näytön ylälaidassa olevaa karttasymbolia. Alasvetovalikosta valitaan Switch map ja karttalähteeksi valitaan Onlinen sijaan Offline. Jos tuo uusi karttatiedosto ei näy luettelossa, niin  punaisen otsikkopalkin oikeassa laidassa on päivitysnappi, jonka jälkeen viimeistään mtk_suomi20-niminen kartta on valittavissa käytettäväksi kartaksi.

Oruxmapsin asetuksia pääsee muuttamaan painamalla menua ja valitsemalla valikosta Settings. Monet asetuksista ovat makuasioita, mutta omissa puhelimissani olen muuttanut mm. "Maps" valikon alta alavalikosta  "Garmin maps settings"  rastit kohtiin "Use antialiasing", "Minus one detail level", "Mercator Projection","Show Poi Labels" ja poistanut rastit kohdista "Show Polygon Labels" ja "Show Line Labels" ja kirjainkooksi olen asettanut 12. User interface valikon alta kohdasta Dashboard olen laittanut rastit kohtiin "Hide dashboard" ja  "Dashboard hide/wake up". Samaten Miscellaneus UI-valikosta olen laittanut rastin kohtaan  "Status bar".

Kaikilla näillä asetusmuutoksilla olen pyrkinyt vähentämään kartalla näytettävää lisäinformaatiota minimiin, jotta mahdollisimman suuri pala karttaa olisi kerrallaan näkyvissä.

Sovelluksen omista valikoista käytän enimmäkseen zoom-nappeja kuvaruudun vasemmassa laidassa ja oman paikan seuranta ja jäljen tallennusnappia ruudun oikeassa laidassa. Talletettu GPX-muotoinen jälki on suoraan ladattavissa mm. tietokoneen Basecamp sovellukseen, jossa sitä on helpompi tarkastella suurella ruudulla.

90 kommenttia:

 1. Miksi mapsource- yhteensopiva kartta näkyy valkoisena? Ainoastaan tiet ja korkeuskäyrät näkyvät. Onko kartta oltava gps-yhteensopiva ja näkyykö siinä myös teiden nimet?

  VastaaPoista
 2. Teiden nimet saa näkyviin kun laittaa asetuksiin rastin kohtaan show line labels. Itse koin ne häiritseväksi ja otin omastani pois. Tuohon kartan valkoisuuteen en osaa heti sanoa mitään - mitä mapsource-karttaa kokeilit ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin vanhoihin kapuloihin sopivaa, mutta latasin sitten tuon 1,37 gt:n kartan, niin nyt toimii hyvin. Värkkäilen vielä kotikulmieni metsästysalueen tilojen rajalinjat yhdistelemällä aikaisempia karttoja. Kiitos tiedoista!

   Poista
 3. Piirtyykö teillä talot oikein garmin kartalla? Pienimmät mustat omakotitalot ym. ovat kaikkea muutakuin suorakulmaisia ja "oikean" näköisiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika täällä. Itse päättelin, että alunperäismateriaalissa talot on bittikarttoja huonolla resoluutiolla, joista sitten on tehty automaattinen konversio vektoreiksi.

   Täältä voi katsoa tarkimmalla zoom-tasolla, kuinka epätarkkoja talot peruskartalla ovat, kun zoomaa lähelle:
   kansalaisen.karttapaikka.fi

   Poista
 4. Paikkatietoikkunasta katselin noita aineistoja, jotka on luotu samasta alkuperäisvektoriaineistosta kuin tuo garmin-karttakin ja siinä nuo rakennukset ovat suorakulmaisia.

  Veikkaisin että tuossa on tapahtunut tiedosto/koordinaattikonversiossa jonkinsortin pyöristysvirheitä, jotka pikkusen rikkovat rakennusten muotoja, mutta jolla ei muuten karttakäytössä ole mitään merkitystä.

  VastaaPoista
 5. Mitenkähän onnistuisi konffaus siten, että softa on puhelimen muistissa ja kartta muistikortilla?

  Känny asentaa softat sis. 1GB muistiin ja sinnenhän kartta ei enää mahdu.

  VastaaPoista
 6. Onnistuu helposti niin että luot sinne muistikortille kansion jonne kopioit tuon img-karttatiedoston ja vaihdat karttahakemistoa:

  Menu -> Settings -> Maps -> Maps directory

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinhän tuo onnistuikin! Kiitos!

   Poista
  2. Xcover2 puhelimella ei onnistu. Älkää hyvät ihmiset ostako tätä uutta xcoveria,valmistaja tai käyttöjärjestelmän toimittaja on rajoittanut sovelluksien asentamisen pelkästään puhelimen omaan muistiin.

   Poista
  3. Ahah,onnistuupa sittenkin,sori..

   Poista
 7. Suurkiitokset tästä vinkistä, toimii hyvin Xcover 2 puhelimessa!

  VastaaPoista
 8. Mitenkä näitä Maanmittauslaitoksen karttoja voisi käyttää Linux -kannettavassa?

  VastaaPoista
 9. Onko tässä syvyyskäyriä, ei ainakaan oruxmapsilla näy.

  VastaaPoista
 10. Ei ole ja syy on luettavissa tässä linkissä: http://www.maanmittauslaitos.fi/avoindata/liikenneviraston-syvyys-ja-vaylatiedot

  Liikennevirasto panttaa väylä- ja syvyystietojaan ja on vaatinut maanmittauslaitosta poistamaan nuo tiedot aineistostaan. Sääli sinänsä, ilmeisesti merikarttojen yms myynti on joillekin liian hyvä business.

  VastaaPoista
 11. Teoriassa QLandkarte-ohjelmassa on jo Linuxissa rajallinen garmin-tuki, mutta en ainakaan vielä saanut sillä karttoja auki.

  VastaaPoista
 12. Morot.

  Ihan ekaksi. Iso kiitos kaikesta tästä tiedosta, mitä jaat täällä. Siitä on ollut minullekkin suuri hyöty.

  Sitten kysymys, joka valitettavasti koskee enemmän iMaailmaa. Osaisitko sanoa jotan sovellusta iPadiin, joka pystyisi tähän samaan kuin Oruxmaps? Eli lukemaan offline-karttana tuota MML aineistoa. Itse yritin haeskella netistä, mutta tuloksetta.

  Kiitos kaikista tiedoista.
  -L

  VastaaPoista
 13. Valitettavasti tuo iMaailma on allekirjoittaneelle aivan vieras alue.

  VastaaPoista
 14. Moi,
  Viitaten "Anonyymi17. toukokuuta 2013 20.07" kirjoitukseen ja neuvoosi hänelle "Menu -> Settings -> Maps -> Maps directory" Minulla sama ongelma Xcover 2 kanssa, mutta en pysty vaihtamaan asetuksista sitä muistikorttia jonne olen kartat ladannut mapfiles tiedostoon. Muistikortin voi kyllä valita lähteeksi (storage/extSdCard/mapfiles/) jossa näkyy file mtk_suomi20.img harmaalla "etukuvalaatalla" varustettuna, mutta muistikortti ei talletu ohjelmaan "tietokohteeksi" vaan oletukseksi palaa aina puhelimen oma muisti, johon kartat ei mahdu. Osaatko sanoa missä vika? Tämä on hyvin hermostuttavaa, kun kaikilla muilla näyttäs toimivan niin hyvin.

  VastaaPoista
 15. Se tallettuu kun painat pitkään siinä ylärivillä viivan päällä olevaa oikeaa kansionnimeä eli tässä tapauksessa mapfiles. Kieltämättä ei maailman helpoiten arvattavissa oleva ominaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtavan suuri kiitos ja kumarrus! Tullut tollainen vaihtoehto pieneen mieleenkään, kun on vasta ensimmäinen täys hipasuluuri käytössä. Nyt toimii.

   Poista
  2. Kyllä piti yrittää ja yrittää. Ilman tätä neuvoa ei olisi onnistunut mutta pelaa. Galaxy S5

   Poista
 16. Käytin aiemmin karttaselain ohjelmaa jossa näkyi mm. vanhojen talojen nimet mutta Orux mapsilla niitä ei enää näy.. Missä vika? Talot piirtyvät kyllä mutta nimiä ei ole..

  VastaaPoista
 17. Olen huomannut saman puutteen. Minulla ei ole nyt oikeaa garminin gps:ää enää käsillä jolla kokeilla, mutta veikkaisin että ne puuttuvat tuosta vapaasta aineistosta koostetusta kartasta kokonaan. Syytä siihen en tiedä, mutta sitä voisi kysyä kartan tekijältä.

  VastaaPoista
 18. Aivan aivan. Harmittava puute sinänsä hyvässä materiaalissa. Harrastan mm. hirvenmetsästystä ja radioliikenteessä käytämme paljon vanhojen talojen nimiä hyväksemme siirtymisissä ym..

  VastaaPoista
 19. Mistähän johtuu kun http://kartat.hylly.org/ -ladatussa offline aineistossa järvien syvyydet on mitä sattuu?
  Esim jotkut muutaman metrin syvyyskäyrät näkyy arvolla 0m. Seuraava käyrä on 10m. Lienee joku pyöristys lähimpään kymmeneen metriin? Ei vaan ole kovin hyvä juttu, jos yrittää vaikka uistella sitä 3m linjaa... Ja järven keskellä saattaa olla yksittäisiä syvyyslukemia, jotka on ihan mitä sattuu. Online "WMS:Maastokartan" mukaan (ja myös oikeasti) kotijärven syvin kohta on n.16m, mutta tuon vektori offlinen mukaan samassa paikassa olisi 52m... Ei ihan täsmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelliseen pikku lisäys:
   SyvyysPISTEET näkyy jalkoina (ft), eikä metreinä (m) kuten esin syvyys- ja korkeus KÄYRÄT. Siitä tuo "virhe", joka onkin siis vain väärä mittayksikkö.
   -> Infoa laitettu tekijälle.

   Poista
 20. Jep, hyvä että keksit. Nuo syvyysaineistothan ovat tuossa kartassa melko vaillinaiset muutenkin kun väylävirasto panttaa omaa dataansa eikä halua aukaista sitä julkiseen käyttöön maanmittauslaitoksen tavoin.

  VastaaPoista
 21. Tekijä vastasi että talojen nimet tulevat jollain aikataululla ilmaantumaan..

  VastaaPoista
 22. Tottakai saa, jäljen tallennus oikeanpuoleisen ikonivalikon toiseksi ylin nappi jossa punainen pallo. Paikkoja voi tallentaa painamalla oikeaa kohtaa kartalta ja valitsemalla valikosta "Create waypoint"

  VastaaPoista
 23. Mikäköhän menee väärin kun asensin softan, ja latasin tuosta linkistä mtk_suomi kartat. Siirsin tiedoston oruxmaps/mapfiles kansioon, mutta kun valitsee offline niin ei siellä näy kuin world ja reliefmap vaikka päivittää monta kertaa..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylempänä lukee:
   Onnistuu helposti niin että luot sinne muistikortille kansion jonne kopioit tuon img-karttatiedoston ja vaihdat karttahakemistoa:

   Menu -> Settings -> Maps -> Maps directory

   Poista
 24. Outoa - ja sinulla varmasti oli siinä mapfiles-kansiossa se mtk_suomi20.img -niminen tiedosto ?

  VastaaPoista
 25. Täällä lataukset käynnissä .... kyllä jänskättää mahtanenko onnistua vaikka todella selvät ohjeet oletkin laatinut :P Tää ei vaan ole mun vahvin eikä vielä toiseksi vahvinkaan ala :D
  T; Ninni

  VastaaPoista
 26. Luurina on Samsung Galaxy Trend (S7560) ja OruxMaps on versio 5.5.7. Joskus hyvin harvoin kartalla voi jopa navigoida mutta yleensä kartta on aivan täynnä nimiä joiden karsintaan ei vaikuta asetuksista mitkään säädöt. Jos erehtyy klikkaamaan 3D näkymään ja sitten takas 2D näkymään 2D näkymä näyttää aivan vääristyneeltä, eikä selvää saa senkään vertaa. Sen saattaa saada pois kun uudelleenkäynnistää koko puhelimen. Siis saattaa. Zoomatessa tiet muuttuvat aina koko näytön täyttäväksi pikselimössöksi. Siis ihan kuten bittikarttaa suurennettaessa käy.

  Eli itsellä ei todellakaan toimi edes sinnepäin eikä oruxmapsin asetukset vaikuta mihinkään. Kartan sijainnin pystyy määrittelemään, mutta muut ei vaikuta mihinkään. Harmi sinänsä. Käytin aiemmin garminin nuvi 200 mallia, mutta akun hyydyttyä siitä hommasin android puhelimen jotta saisin nämä mainiot kartat käyttöön. Garmininkin kerkesin antamaan jo pois. Kait se pitää vaan hommata uudestaan vielä garminin navikin.. Puhelimella en näitä karttoja pysty käyttämään kuin tuurilla useiden kännykän uudelleenkäynnistysten jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asetusten muuttamisen jälkeen putsaa rasterikassi (Garmin maps settings - Reset raster cash) ja lataa kartta uudelleen (Switch map).

   Poista
 27. Pïvitetääs vähän.. OruxMaps oli päivittynyt versioon 5.5.8 ja nt tuntuisi kartta jo pelaavan Galaxy Trend -mallissa ja zoomaustakin pystyi jo käyttämään. Asetukset kartan paikan määritystä lukuunottamatta ei toimi tosin vieläkään. Toisin sanoen ne ei vaikuta mitenkään, mutta nyt karttaa pystyy sentään jo käyttämään. Ehkäpä nekin jo tulevissa versioissa alkaa toimimaan. .. Toivotaan, että softan kehitys jatkuu.

  VastaaPoista
 28. Ehkä tyhmä kysymys...mutta:
  Kun siirtää sen .img-tiedoston muistikortille, niin pitääkö luoda kansio nimeltä Oruxmaps ja sen sisälle alikansio nimeltä Mapfiles, vai pitääkö kansion nimi olla nimenomaan Oruxmaps/mapfiles??

  VastaaPoista
 29. Kysymys ei ole tyhmä, vaan ohjeessa oli hiukkasen epätarkkuutta. Nimenomaan tarkoitin Oruxmaps-kansion sisällä olevaa mapfiles kansiota, tuo kauttamerkki on Linux ja unix-käyttöjärjestelmien käyttämä kansioerotin, joka vastaa DOS/Windows ympäristössä takakeno eli "\". Mielestäni noita kansioita ei tarvitse luoda, sillä Oruxmaps taitaa luoda nuo valmiiksi ja kuten jo aikaisemmissä viesteissä on tullut ilmi, niin tallennuskansiota voi vaihtaa esim. muistikortille jos tuossa kansiossa ei ole tarpeeksi tilaa karttatiedostolle.

  VastaaPoista
 30. Kartta toimii hyvin mutta 2 ongelmaa
  1. Miten saa niin että oruxmaps käyttää oletuksena tuota eikä jotain muuta ?
  2. Miten saa zoomauksen toimimaan niin että voi helposti liikkua esim. 100 km pois nykyisestä sijainnista ? itsellä on vain tarkimmat tasot ja sitten suomi-2M, välissä tulee relief map joka ei lataudu ??

  VastaaPoista
 31. Eikö siis syvyyskäyrät enään toimi,esim Oulujärvellä.

  VastaaPoista
 32. Niinkuin aiemmin jo sanoin, niin maanmittauslaitos panttaa syvyysaineistoja.

  VastaaPoista
 33. Niinkuin aiemmin jo sanoin, niin maanmittauslaitos panttaa syvyysaineistoja.

  VastaaPoista
 34. Minulla on Android 4.2 luuri ja Oruxmaps 5.5.14. Toimiiko Oruxmappsissa Garminin Topo suomi Pro V3 -kartat? Itse en saanut sitä toimimaan. Latasin siis suoraan luurin muistikortille gmapsupp.img tiedoston -mikä toimii Garminin käsinavigaattorissa moitteetta. Tiedosto kyllä löytyy Oruxmappsin valikosta ja sen voi ottaan käyttöön, mutta kartta on ihan "pikselimössöä". Osaako joku auttaa?!

  VastaaPoista
 35. Eikös tuo Suomi Pro V3:kin ole kaupallisena karttatuotteena edeltäjiensä tapaan lukittu asennusvaiheessa toimimaan vain siinä yhdessä käsinavigaattorissa. Tämä lukitus/salaus taitaa estää kartan toimimisen oikein Oruxmapsissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Garminin alkuperäinen pro V3 on varmaan lukittu, mutta tämä minun versioni on tälläinen "kaupallisuutta kaihtava" :) . Laillinen Kartat.hylly.org -silvustolta saatava kartta on kyllä ihan hyvä peruskartta, mutta itse kaipaisin Garminin maastokarttojen tilarajoja ja vesistöjen syvyystietoja ym. Täällä oli toisessa viestiketjussa jotain mainintaa Garminin karttojen yhteensopivuudesta, että ne olisivat Beta -vaiheessa jne. Onko kellään asiasta uutta tietoa?

   Poista
  2. Veikkaan että lukittujen karttojen tukea Oruxille tuskin koskaan tulee ja parempi olisikin jos maanmittauslaitoksen ja väyläviraston saisi vielä avaamaan nämäkin aineistot. Lienee liian hyvä bisnes myydä merikarttoja ja kiinteistötietoja.

   Poista
 36. Hei! Täällä taas yksi avuton xcover 2:n käyttäjä... mikä on kun tuon ainoan img-tiedoston lataus vaan epäonnistuu? Ohjeet on mahdottoman hyvät, vaan kun en alkuun pääse

  VastaaPoista
 37. Tämä uusin versio 2.1b ei jostain syystä tunnu toimivan ainakaan Nexus 7 tabletissa.
  Vanha 2.1 toimi. Miten muilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Android 4.0.4 pohjainen puhelin ja siinä mtk_suomi21b versio näyttää pelkkää valkoista. Löysin myös version mtk_suomi11 ja asensin sen. Nyt kartat toimii virheettä. Muita versioita en ole löytänytkään kokeiltavaksi.

   Poista
  2. Nexus 7 ja toimii 2.1b

   Poista
 38. Eipä toimi ei, Xcover2. Joku error ilmoitus tulee, kun yrittää lukea tiedostoa. Divide 0 tjsp...

  VastaaPoista
 39. Moro! Onkohan minulla laitteessa tai asetuksissa vika kun mittakaavassa 400m ja sitä isommat scalet, kartalta häviää lähes kaikki oleellinen. Näkyviin jää vain isoimmat tiet, joet ja suot, muu on valkoista. 200m ja pienemmät pelittävät erittäin hyvin. Kaipaisin hieman laajempaa karttanäkymää kuin 200m mittakaavassa. Kiinnostaa miten muilla.

  VastaaPoista
 40. Saakos noita kiinteistöjen rajoja jotenkin näkyyn tohon karttaan?

  VastaaPoista
 41. Niin kauan kuin maanmittauslaitos ei vapauta kiinteistörajoja, niin ei niitä rajoja siihen mitenkään järkevästi saa.

  VastaaPoista
 42. Terve! Muistelen jostain lukeneeni, että jotain Oruxmapsin käyttöä helpottavaa olisi tapahtunut ihan viime aikoina, tai sitten että se liittyi MML-aineistoon? Informaatiotulva joka puolelta vaan on niin valtaisaa, etten muista tarkemmin mitä ja mistä.

  VastaaPoista
 43. Moi! Minulla Samsung S4 puhelin. Loin puhelin SD- kortille kansion Oruxmaps ja sen alle kansion mapfiles. Kopioin mtk_suomi21b tiedoston (1.66GB) tuohon mapfiles- kansioon.
  Tarkastin kännykästä oruxMaps v.5.5.18 sovelluksen asetuksetn puhelimen oikeasta yläkulmasta Switch map >> Offline>> painoin päivitä nappia. >> EN saa tuota mtk_suomi21b karttaa näkymään offline- tilassa. Varmistin myös Oruxmaps sovelluksen settings >> Maps>>Maps directory > Root>>sdcard>>oruxmaps>>mapfiles>>EI löydy mtk_suomi21b karttaa???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsehän tein niin että ensin latasin ohjelman android storesta ja käynnistin ohjelman kerran jolloin se luo automaattisesti kaikki tarvittavat tiedostot. Sitten usb johdolla PC:hen kiinni ja kopioin kattatiedoston ohjelman luomaan mapfiles kansioon. Koska tiedostojako moodi oli vielä päällä tietokoneen ja puhelimen välillä, oruxmaps ei nähnyt kopioitua tietostua tai ylipäätään mitään niin jouduin ottamaan tiedostojaon pois päältä niin johan kopioitu kartta näkyi oruxmapissa kun klikkasi päivitä nappia.

   Eli tarkennuksena, ohjelmat ei pääse käsiksi muistikortteihin jos tiedostojako käytössä puhelimen ja tietokoneen välillä.

   Poista
  2. tuo sdcard ei varmaankaan ole se muistikorttisi vaan joku systeemin luoma "sd kortti". näin oli minulla, siellä näkyi sdcard0, oka ei ollut minun muistikorttini. Kun meni hakemistossa ylöspäin myös varsinainen kortti näkyi, sen nini oli jotain extsd... Tosin kuten tuolla alla sanoin, ei mtk_suomi21b näkynyt ennen puhelimen uudelleenkäynnistystä

   Poista
 44. Sä olet tehnyt jotain väärin. Tuolla ylempänä oli ohjeita eri vaiheista. Välttämättä tuo kansio ei ole päivittynyt oikein ko. sd-kortille, tai sitten et ole onnistunut päivittämään näkymään. Testaile uudelleen.

  VastaaPoista
 45. Onko Oruxmapsissa jotain muuttunut kun tunkee väkisin karttanäytön keskelle käytössäolevan kartan nimen (uusin MTK)...vai enkö nyt sitten vaan löydä asetusta, jolla sen saisi pois näkyvistä?

  VastaaPoista
 46. En ole moista ominaisuutta huomannut vaikka minulla on orux kahdessa puhelimessa ja yhdessä tabletissa.

  VastaaPoista
 47. Jouduin vaihtamaan xcover2 puhelimeeni muistikortin ja lataamaan Oruxmapsiin uuden kartta-aineiston.
  Vanha 20-versio toimi hyvin, mutta sitä ei enää ollut vaan uusi verdio on 21b.
  Oruxmaps näyttää, että kartta on ladattu ( map loaded mtk_suomi21b), mutta kartan sijaan ruudulla näkyy vain valkoinen ruutu. Osaako joku neuvoa missa on vika?

  VastaaPoista
 48. Mikähän asetus mulla on päällä kun painaa mitä tahansa nappia tulee vain teksti ruutuun Select a map ja sen alapuolella world? Laite on samsung tabletti

  VastaaPoista
 49. Millä saa kartan liikkumaan gps mukana?? Nyt pitää aina siirtää karttaa kun nuoli häipyy näytöstä??

  VastaaPoista
 50. Kartta mtk_suomi20.img saatu toimimaan suoraan xcover II (kakkosmalli siis). Tein niin, että

  talletin pc windows -koneella ko. karttatiedoston sd-muistikortille vapaavalintaiseen omaan

  hakemistoon, sitten kortti puhelimeen. Määritellään Oruxmaps:in asetuksiin mistä kartta haetaan:
  Menu -> Settings -> Maps -> Maps directory (mennään muistikortille SdExt yms.) ja navigoidaan

  oikeaan hakemistoon.
  Huom! Tuon asetuksen talletus todella hämäävä:
  Pekkis 19. kesäkuuta 2013 15.19 :
  "Se (asetus) tallettuu kun painat pitkään siinä ylärivillä viivan päällä olevaa oikeaa

  kansionnimeä eli tässä tapauksessa mapfiles. "
  Sitten Oruxmaps:sta off-line maps ylävalikosta (kartan kuvake) > Switch maps > Offline > Paina

  refresh nuolen kuvaa > Valitaan mtk_suomi20 (kestää 15-60 sek että kartta lataantuu)
  Tuo oli proseduuri millä itselläni lähti toimimaan. Kannattaa ainakin uusin oruxmaps ladata

  sovelluskaupasta.

  xcover II:ssa muistia tosi vähän, voi vaikuttaa asiaan jos kartta ei lataannu. Itselläni tuore

  xcover II ostos, niin softia ei ollut ainakaan paljoa asennettuna, Kartta lähti toimimaan ihan

  hyvin muistikortilta.

  Tuohon viimeisempään: Kartan saa liikkumaan gps mukana valitsemalla Oruxmaps:in oikeasta

  pikavalikosta ikonin: ympyrä jossa piste keskellä (GPS tracking on). Tätä ennen GPS pitää olla

  päällä ja luonnollisesti pienen odottelun jälkeen yhteys muodostettu sateliitteihin (GPS fix

  saatu). Oruxmaps:in saa myös osoittamaan käyttöliittymäasetuksista mikä on sateliitin tila: "--"

  > ei yhteyttä, "100" > yhteys, tarkkuus 100m jne. Ja jopa antamaan äänisignaalin, milloin yhteys

  saadaan.
  Vinkki: reitti kannattaa ehkä aina nauhoittaa punaisesta (Track logging) nappulasta -oikeasta

  pikavalikosta. Tällöin yhteys sateliittiin ei katkea niin helposti, jos puhelimen laittaa esim.

  taskuun näyttö pimeänä. Nauhoituksen avulla yhteys voi säilyä aktiivisena koko ajan (ainakin

  vanhassa SGS I -luurissani). Kuluttaa toki hieman enemmän akkua taustalla.
  p.s. suurkiitos blogin kirjoittajalle näistä ohjeista

  VastaaPoista
 51. Kiitos, toimi xcover 2:ssa. Tosin puhelin piti uudelleenkäynnistää ennenkuin tiedosto mtk_suomi21b näkyi. Ja kun yritin vaihtaa Oruxmapsin asetuksiin hakemistoa, se ei ensin löytänyt muistikorttia, mutta sitten se yllättäen näkyikin

  VastaaPoista
 52. Kuinkahan esimerkiksi korkeuskäyrien ja teiden nimien keltapohjaiset lukemat saisi pois?

  VastaaPoista
 53. Sieltä Garmin Maps settings valikosta otat rastit pois kohdista "show poi labels", "show polygon labels" ja "show line labels". Tämän operaation jälkeen Maps-valikosta pitää vielä valita "Reset raster cache", jotta välimuistissa olevat jo luodut karttaruudut tyhjennetään. Oruxin uudelleenkäynnistys ja lukemat pitäisi olla pysyvästi poissa.

  VastaaPoista
 54. Onko tietoa ohjelmasta wp puolelta joka pystyisi käyttämään noita Maanmittauslaitoksen aineistoa?

  VastaaPoista
 55. Ei ole mulla wp puhelinta, eikä tule ...

  VastaaPoista
 56. Milläs ihmeen konstilla saa 3d näkymän pois?

  VastaaPoista
 57. Jos 3d-näkymällä tarkoitit vähän venähtänyttä näkymää, kannattaa kokeilla "Maps" valikon alta alavalikosta "Garmin maps settings", Mercator Projection = ON.

  VastaaPoista
 58. Ei toimi Garmin topo V2 tai V3 tuli käsigps mukana (ilmeisesti liian hyvin suojatut)
  Onko jotain ohjelmaa androidille joka näyttää suoraan kartat oikein ovat .img muodossa.

  VastaaPoista
 59. Suojattuja karttoja en tiedä yhdenkään Android-sovelluksen tukevan, mutta suojaamattomia tukee juuri Oruxmaps ja asennusohjeet yllä.

  En ole V3 karttoja nähnyt, mutta hyvin samanlaisethan ne ovat noiden ilmaiskarttojen kanssa - suurin ero on ilmaisversiosta puuttuvat syvyyskäyrät ja tilarajat.

  VastaaPoista
 60. Yritin laittaa KML-kerrosta MTK maastokartan offline-version päälle. Latasin zip tiedoston http://www.gps-waypoints.net/gps/ - osoitteesta. latasin KML-muodossa puhelimeen. Sitten yritin tallentaa sen oruxmaps/overlays -kansioon. Ei onnistunut jostain syystä siirtää tuota tiedostoa. Puhelimena sony xperia z3.
  Jos painoin tiedoston päällä pitkään sormella, tuli vaihtoehdoksi: Tied. asetukset tai Ominaisuudet. Eli ei anna siirtää oikeaan kansioon. Mikä neuvoksi?

  VastaaPoista
 61. Puhelimen tiedostonhallinta on usein valmistajakohtainen ja niissä on eroja. Jos joku Sony-käyttäjä osaisi jeesata.

  VastaaPoista
 62. Suuret kiitokset näiden sivujen pitäjälle! Niin vain tällainen papparainenkin sai xcover kakkoseen ladattua ja toimimaan oruxmapsin ja hyllyorgin maastokartan. Offline kartan polun määrittämisessä olin vähän hukassa, mutta pienen noitumisen jälkeen onnistuin vaihtamaan sen oletuspolun. Ohjelman ja karttojen lataaminen sujui aika sutjakkaasti kun luuri oli piuhalla tietsikassa. Nyt pitää vielä harjoitella käyttöä ja reitin laatimista etukäteen kotona tietsikan ruudulla! Siinä saatan joutua kyselemään jotain...

  Vielä kerran kiitokset, on tämä hienoa!

  VastaaPoista
 63. Oliko tuohon joku keino saada karttojen syvyyskäyrät jaloista metreiksi?

  VastaaPoista
 64. Ouruxmap pelittää androit kapulassa kerrassaan mainiosti, mutta nyt on ruokahalu kasvanut syödessä ja kiinnostuksen aiheena olisi kuinka saada kapulasta jäljet sekä etenkin paikat kommenteineen siirrettyä pc:ssä pyörivään basecampiin?

  VastaaPoista
 65. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 66. saako tuossa kiinteistörajat näkyviin?

  VastaaPoista
 67. Kiitokset tekijälle mainiosta sivusta ja hyvistä ohjeista! Ei sattuisi kenelläkään olemaan tietoa, kuinka tuosta hivenen kallellaan olevasta kartasta pääsisi eroon? Kartta näyttää ikään kuin katsoisi viistosti paperikarttaa, jolloin pohjois-etelä mittasuhteet näyttä venähtäneeltä. Ei auta, vaikka kytkee ylemmän ohjeen mukaisesti Mercator Projectionin päälle ja resetoi rasterimuistin ja lataa kartat uudelleen. 3D-tilassa kahdella sormella kartta antaa suoristaa näkymän melkein, mutta edelleen se jää ehkä 10-20 astetta vinoon. Puhelimena Nexus 5.

  VastaaPoista
 68. Sama ongelma kuin edellä, mtk_suomi22c.img jää mittasuhteiltaan lyttyyn, kuten edellä on selitetty. Samsung S7 edge

  VastaaPoista
 69. Mitenköhän mahtaa saada tuossa uusimmassa oruxmapsin versiossa 3d kartat pois käytöstä, en löytänyt kartta valikon alta Garmin maps settings valikkoa.
  Puhelimena Sony xperia m5

  VastaaPoista
 70. Täällä auttoi vinoon karttaan Mercatorin projektio pois päältä, kartan lataus uudelleen, rasterien nollaus, mercatorin projektio päälle, kartan lataus uudelleen, rasterien nollaus.

  VastaaPoista
 71. Sainkin jo toimimaan oruxmapsin sillä tavalla että poistin ensin oruxmapsin ja offline kartat (mtk_suomi22c.img). Sen jälkeen latasin oruxmapsin sivuilta netistä oruxmapsin vanhemman version ja offline kartat (mtk_suomi22c.img) jossa offline kartat näkyivät 2d:nä, sen jälkeen asensin oruxmapsin uusimman version google play:tä jossa kartat näkyivät vieläkin 2d:nä (ylhäältä päin katsottuna).

  VastaaPoista
 72. Oruxmaps vaatii edelleen yhden kerran karttaluettelon päivityksen asennuksen jälkeen, vaikka Mercator projektio olisi Garmin kartat asetuksissa valittu.

  VastaaPoista
 73. Mitenkähän saisi Oruxin tallentamaan ONLINE- kartan "Luonti"- toiminnolla suoraan puhelimen muistikortille. Asetuksissa on valittu OFFLINE- karttojen osoitteeksi muistikortti ja se kansio pelittää hienosti karttoja käyttäessäni.
  Kun yritän luoda OFFLINE- karttaa esim TOPOSuomi- kartasta, niin luontia käynnistäessä tulee herja, ettei voi luoda määritettyyn kansioon, vaan pitää valita kansio: android/data/com.orux.oruxmaps. Kun tämän vaihtaa OFFLINE- kansioksi, niin luonti pelittää.
  Sitten tallennus tietokoneen kansioon ja sieltä siirto kännykän kortille ja taas kohdekansion vaihto kortin osoitteeseen.
  Toimii, mutta tuntuu monimutkaiselta.

  Känny on siis Samsungin G3/4G.

  Rami

  VastaaPoista