lauantai 12. toukokuuta 2012

Maanmittauslaitoksen tiedostopalvelu aukesi

Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen tiedostopalvelu aukesi osoitteeseen https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta  -  palvelusta voi ladata kaiken tähän mennessä avatun aineiston. Normikäyttäjää tietysti eniten kiinnostaa rasterimuotoinen maastokartta - kokeilin palvelua ja toiminta on yksinkertaista: Valitset karttapalvelusta ne ruudut jotka haluat itsellesi ja sähköpostiisi ilmestyy  jokusen minuutin jälkeen imurointilinkki valitsemillesi aineistolle. Kuvat ovat hyvälaatuisia ja tif-muotoisia. Karttakuvien mukana tulee kalibrointitiedostot tab- ja tfw-muodossa, joten ne on vietävissä OziExploreriin suoraan Import Map-toiminnalla - karttatyyppinä DSG.

Sitten itse aineistoon - olin jotenkin aiemmin jättänyt huomioimatta tiedon että nyt ladattavaksi tulleet kartat ovatkin vain mittakaavassa 1:50 000. Fetch_map sovellusta käyttäessä olen käyttänyt karttoja mittakaavassa 1:16000 jotka olen paperille sitten tulostanut mittakaavaan 1:15000. Ero noiden mittakaavojen välillä selviää hyvin oheisista kuvista:

Kuva maanmittauslaitoksen  latauspalvelun
aineistosta mittakaavassa 1:50 000

Kuva karttapaikka.fi:n aineistosta mitakaavassa 1:16 000
Ero yksityiskohtien määrässä kartoissa on selkeä. 1:50 000 kartasta  puuttuvat mm. sähkölinjat ja ainakin itse en näe vielä mitään syytä siirtyä latauspalveluiden uusiin kartta-aineistoihin. Vertasin ko aineistoa laillisettorrentit.net -palvelussa julkaistuun  aineistoon ja se on laadultaan parempaa ja vastaavaa kuin tuo karttapaikka.fi:n kuvakaappaus yllä. Tuon aineiston ainoa huono puoli on sen koko, Koko maan kattavana aineiston koko on liki 30 gigatavua - minä hain aineiston jo ja annan siitä mielelläni kopioita halukkaille jotka tulevat luokseni sopivan usb-kovalevyn kanssa. Tuokin aineisto sisältää tab- ja tfw-muotoiset kalibrointitiedostot ja siten helposti käytettävissä mm. oziexplorerissa.

Kenties tuo tarkempikin aineisto tulee jossain vaiheessa tuohon Maanmittauslaitoksen latausportaaliin jolloin aineiston hakeminen on normikäyttäjälle helpompaa.

KORJAUS:  Tarkempi aineisto löytyy kuin löytyykin palvelusta nimellä PERUSKARTTARASTERI - muut ohjeet kuten edellä. Kiitos Kari.2 kommenttia:

 1. Morjens pekkis!

  Hienoa että joku otti tämänkin asiakseen, hyvä ja selkeä blogi!

  Yksi kommentti kuitenkin tuohon mittakaavaan: Ainakin lauantaista lähtien tuolla samalla sivulla on ollut ladattavissa myös peruskarttarasteri mittakaavassa 1:20000 samoin tif-tiedostoina, aineistokoko on tietysti jo aika jäätävä mutta näyttää kyllä hyvältä kanssa. En ole ehtinyt OziExplorerilla vielä kokeilemaan, mutta jos ehdin ennen Sinua niin pistän kommenttia...

  VastaaPoista
 2. Moi Kari

  Niinpäs onkin, en tajunnut katsoa sitä kun oli eri nimellä. Tuo aineistokoko on julmetun suuri, kuvat ovat LZW-pakattuja tif-tiedostoja tarkkuudella 12000x12000 - kuvankäsittelyohjelma kun purkaa tuon muistiin, niin koko on yli gigatavun. Kokeeksi skaalasin kuvan kokoon 8000x8000 ja tallensin sen png-muotoon. Pakatun kuvan koko putosi 17.6 megasta alle 4 megaan. Voisinkin seuraavaksi kirjoittaa noista ozin karttatiedostoista ja miten niitä pienennetään.

  VastaaPoista