lauantai 19. toukokuuta 2012

Huonon kelin MEJÄ-varusteista

Tänään ilmojen herra soi meillä aamusta hyvinkin kosteat jäljestyskelit, joten kertoilen tässä kahdesta varusteesta jotka helpottavat jälkituomarin (ja osin myös ohjaajan/oppaankin) toimia sateella.

Aloitetaan sadeasusta. Olen aina pitänyt armeijan ylijäämätuotteista, eikä metsästys/mejästysharrastus ole yhtään vähentänyt tarvetta kestävälle ja toimivalle kohtuuhintaiselle varustukselle. Omassa käytössä parhaimmaksi huonon kelin vaatetukseksi on osoittautunut  Saksan armeijan Gore-Tex sadeasu. En tiedä onko se hyvää karmaa,  mutta pitämällä tämän sadeasun aina mukana vuodesta 2009, tänään tarvitsin sitä toisen kerran ja tänäänkin vain osan päivästä. Taisi olla toinen kerta noin 25 kokeen aikana.

Puku on kangaspäällysteinen, gore-tex-kalvolla ja todistettavasti täysin vedenpitävä. Kalvolle luvataan hengittävyyttä, mutta MEJÄ-käytössä jos takki ei ole edetä auki, niin paita kostuu hiestä.

Ylijäämävarusteiden suurin ongelma yleensä on se että kaikkia kokoja ei välttämättä ole saatavilla ja koot ovat tasantarkkaan miesten mitotuksella. BW:n sadeasua myy varmaan jokainen armyshoppi suomessa - omani olen ostanut Varustelekasta. (http://www.varusteleka.fi/fi/product/bw-gore-tex-housut-flecktarn-kaytetyt/4896 ja http://www.varusteleka.fi/fi/product/bw-gore-tex-takki-flecktarn-kaytetty/3683 ). Mitotuksesta sen verran että tuo suurin koko XL on juuri meikäläisen mittainen. ( Niille jotka eivät ole tavanneet, niin kyse on 185 senttisestä ja toistasataakiloisesta tasamaan tallaajasta )

Sitten siihen toiseen tuotteeseen - tämä tuote on melko puhtaasti tuomareiden käyttöön, ei välttämättä pelkästään mejä, sillä huono keli voi yhtä hyvin iskea niin VAHI- kuin AJO-kokeissakin.

Toinen harrastukseni on laitesukellus ja siellä  vedenailaisiin muistiinpanoihin käytämme  välinettä jota yksinkertaisesti kutsumme slate:ksi. Kyse on niinkin yksinkertaisesta välineestä kuin maidonvalkoisesta muovilevystä johon pystyy kirjoittamaan normaalilla lyijykynällä muistiiinpanoja vaikka veden pinnan alapuolella.

Jos on pelättävissä että taivas putoaa niskaani kesken jäljen, jätän suosiolla paperisen maastokortin autoon ja teen tarpeelliset muistiinpanot tuolle muovilevylle ja palattuani autoon jäljen jälkeen kopioin merkinnät oikeaan maastokorttiin.

Yksinkertaista ja helppoa - välineiksi kun riittää normaali lyijykynä ja valkea muovinen piirustusalusta. En nyt äkkiseltään pysty sanomaan mitä muovia tuo levy on .... mutta kokeilkaa mitä tahansa blankoa valkoista muovilevyä,  toimiiko  vai eikö?


1 kommentti:

  1. Päivitetäänpäs linkit uusiksi:

    http://www.varusteleka.fi/fi/product/bw-gore-tex-takki-flecktarn-kaytetty/3683

    http://www.varusteleka.fi/fi/product/bw-gore-tex-housut-flecktarn-kaytetyt/4896

    VastaaPoista