keskiviikko 22. elokuuta 2012

Ilmaiset maastokartat Android-puhelimiin

Kapsi Internet-käyttäjät ry on julkaissut Maanmittauslaitoksen kartat verkossa helppokäyttöisenä WMS-palveluna, joka on helposti lisättävissä useisiin karttaohjelmiin - tässä ohjeet karttojen lisäämiseen Android-puhelimiin saataviin Oruxmaps ja Locus Free/Pro -ohjelmiin.

Koska nämä kartat ovan ns. online-karttoja, niin näitä käytettäessä on ehdottomasti puhelimessa oltava jonkinlainen datapaketti, etteivät tiedonsiirtokulut nouse taivaisiin.

Oruxmaps on täysin ilmainen karttaohjelma, joka aloitti online ja oziexplorer-yhteensopivien karttojen tuella, mutta on sittemmin laajentanut tukeaan mm vektorikarttoihin: Garminin karttatiedostotuki on tällä hetkellä ko ohjelmassa vasta Beta-versiossa ja ei vielä valmis jokapäiväiseen käyttöön, ( esim. vektorikarttojen kuvasuhteessa on vikaa ja vaakasuora kilometri on tuplasti pidempi kuin pystysuora )
mutta kun tuki vektorikartoille valmistuu on tässä ohjelmassa ainesta karttakäyttöön myös huonompien datayhteyksien päässä.

Oruxmapsiin Kapsin kartat lisätään painamalla ruudun ylälaidan maapallon kuvaa, valitsemalla switch map, online ja menun alalaidasta WMS Creator. Oikea WMS URL tulee kenttään 1 ja on muotoa http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta? (http://-alkua ei tarvitse kirjoittaa, mutta lopun kysymysmerkki on välttämätön. Kuittaa URL painamalla OK-nappia jolloin ruudulle tulee valittavat tasot (peruskartta_01 - 04 ). Kaikki tasot valitaan ja painetaan uudelleen OK jolloin valitut tasot tulevat kenttään 2.

Kenttä 3 on WMS-urlin testausta varten, sitä emme nyt tarvitse, vaan siirrymme kohtaan 4 eli WMS Properties: minimum zoom on 0 ja maximum zoom 20. Rastit kohtaan Cacheable ja Downloadable, jotta jo haetut ruudut säilytetään ja kartoja voidaan tarvittaessa esihakea nopeammassa verkossa. Kenttään Map name joku sopiva nimi kartalle, esim maastokartta tai peruskartta ja viimeisenä painetaan create-nappulaa. Jos kaikki menee oikein, niin ruudun alalaidassa vilahtaa teksti WMS Created OK.

Tämän jälkeen poistutaan WMS Creatorista - juuri luomamme maastokartta löytyy nyt online-karttojen joukosta nimellä WMS:maastokartta tai peruskartta, riippuen annetusta nimestä.

Locus Free on myöskin ilmainen karttaohjelma, mutta siinä WMS-tukea on rajattu 250 ruutuun kerrallaan. Tällä halutaan ohjata käyttäjiä hankkimaan mainosrahoitteisen free-version sijaan 7.49e hintainen pro-versio.

Locukseen WMS-kartat lisätään valitsemalla myöskin kartan oikeasta ylälaidasta karttasymboli. Siirrytään välilehdelle WMS ja painetaan ylälaidan +-nappulaa, jolloin ohjelma kysyy WMS-urlia, joka on se samainen http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta?  Karttaluetteloon tulee tiles.kartat.kapsi.fi, jota napauttamalla tulee näkyviin peruskartta. Kun sitäkin näpäytetään tulee näkyviin karttatasot. Valitaan kaikki karttatasot ja kuitataan valinta ruudun ylälaidan Vahvista-napilla, jonka jälkeen WMS-kartat ovat valmiita käytettäväksi.
Locus Pro -ohjelmaa en ole hankkinut, mutta sen pitäisi olla tuo täysin ilmaisversiota vastaava ilman rajoituksia ja ruudun ylälaidassa vilahtavia mainoksia.

Ja eikun metsään ....

18 kommenttia:

 1. Jäi muuten mainitsematta tuossa kirjoituksessa, että jos urliksi laittaa http://tiles.kartat.kapsi.fi/ortokuva? niin saa kartaksi ilmakuvat. Jostain syystä ilmakuvat eivät ole täydellisiä, tuntuu olevan puuttuvia kuvia/aukkoja siellä täällä.

  VastaaPoista
 2. kiitti, pystyykö koko suomen kartan jotenkin lataamaan puhelimeen jos ei netti toimi jossain metikössä tai ei muuten tahdo sitä käyttää, olis kiva :D

  VastaaPoista
 3. Oruxmapin uudet versiot tukevat suoraan garminin img-tiedostoja, joten esim käyttämällä ilmaista mtk_suomi13.img -tiedostoa, joka löytyy sivulta http://maps.hylly.org/ tuo onnistuu täysin ilman nettiä. Valitettavasti ainakin vielä Oruxilla on pikkusen ongelmia garminin karttojen piirrossa ja kartat ovat korkeus-leveys suunnassa vääristyneitä ja ainakin allekirjoittaneen mielestä vielä käyttökelvottomia. Ilmoitan ja ohjeistan kyllä heti kun saan tuon yhdistelmän toimimaan kelvollisesti.

  VastaaPoista
 4. Terve,

  Kiitos hyvästä ohjeesta. Tuossa on kyllä todella selkeä ja hyvin toimiva karttanavigaattori.
  Vielä kun saavat tuon Garminin native tuen tehtyä kunnolla.

  VastaaPoista
 5. Moro.

  Mihin kansioon pitää toi mtk_suomi13.img tiedosto laittaa oruxmapissa? Koitan saada sitä toimimaan samsung galaxy s2 mut ei taho löytää sitä. Eli mitä teen väärin?

  VastaaPoista
 6. Minulla se on ainakin sisäisen muistin alla kansiossa oruxmaps/mapfiles. Kartasta on muuten julkaistu uusi 2.0 versio ihan äskettäin.

  VastaaPoista
 7. Terve,
  kysäisin tuosta Garmin-karttojen projektio-ongelmasta OruxMapsin foorumilla, ja tekijä reagoikin nopeasti - nyt on Oruxin uusimmassa betassa Mercator-projektio noille Garminin kartoille ja vääristymä on poistunut.

  Eli nyt toimii hienosti Garmin-kartta Oruxissa (kartat.hylly.org:sta).

  VastaaPoista
 8. Ja hyvin toimii. Kunhan tuo tuli viralliseen sovelluskaupan versioon, niin kirjoitan tuosta ohjeen. Kiitti vielä vinkistä.

  VastaaPoista
 9. nyt on tullut uusi versio oruxmapsista.

  VastaaPoista
 10. Jep, ehdin jo kirjoittamaan siitä parisenkymmentä minuuttia takaperin :D Kiitos kuitenkin tiedosta.

  VastaaPoista
 11. Eipä toimi tuo locus pro ensinkään niinkuin free!? Meinaan että eihän tuossa edes ole sellaista wms valikkoa mihin tuon karttalinkin voisi laittaa. Tulipa sitten turhaan maksettua pro versio johon ei edes saa kunnon karttoja...

  VastaaPoista
 12. No sehän olisi todella hölmöä Locukselta ... kuten tekstissä jo mainitsin niin itse en ole Pro versiota ostanut kun tykästyin enemmän Oruxmapsiin.

  VastaaPoista
 13. Otetaampa takaisin sen verran, että löytyihän ne wms:t sieltä kun piti vaan asetuksia rukata! My bad. Täytyypä lähteä kuhapenkkoja kokeilemaan, kun ilmat vähä lämpiää... ;)

  VastaaPoista
 14. Jos on käytössä Locus, niin täältä löytyi ohje jolla saa toimimaan maanmittauslaitoksen kartat siinäkin. Hyvin ja todella helposti meni ainakin Pro-versioon.

  http://www.matkaendurot.net/forum/viewtopic.php?f=19&t=19194&start=90

  VastaaPoista
 15. Joko maastokartat ovat toimivia Oruxissa offline muodossa? Ohjeita?

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista