Basecamp on ilmainen karttasovellus Windowsille ja Macille, joka käyttää kartta-aineistoina Garminin karttoja. Ohjelma on yhteensopiva Maanmittauslaitoksen ilmaisesta kartta-aineistosta luotujen Garmin-karttojen kanssa. Ohjelmalla on helppo suunnitella ja tulostaa jälkiä mm. mejäkäyttöön.
Ohjelmalla on helppo piirtää jäljet, jolloin näkyviin saa jokaisen osuuden pituuden, korkeuskäyrän, kompassisuunnan. Lisäksi ohjelma laskee automaattisesti ko paikalla olevan kompassivirheen eli erannon.
Valmiita jälkiä voi ryhmitellä aihealueen tai esim. koepaikan mukaan ja jos käytössä on Garminin käsikapula, niin valmiin jäljen voi siirtää käsikapulaan.
Basecamp löytyy Garminin lataussivulta osoitteesta http://www8.garmin.com/support/mappingsw.jsp. Ohjelman lataamisen ja asentamisen jälkeen pitää kartta-aineisto hakea osoitteesta http://kartat.hylly.org/ -sivulta. Kolmesta tarjolla olevasta versiosta valitaan zip-muotoinen (kuvauksessa mainitaan sen olevan Basecamp-yhteensopiva). Tekstin kirjoitushetkellä kartat ovat versionumeroltaan 2.0 ja aineiston koko on pakattuna 1.16 Gt.
Latauksen jälkeen tuo zip-paketti pitää purkaa johonkin hakemistoon ( itse käytän C:\Garmin hakemistonimeä ) ja asennus viimeistellään käynnistämällä samassa hakemistossa oleva install.bat joka lisää kartta-aineiston Basecamp sovellukseen.
Hyvin usein uuteen maastoon jälkiä suunnitellessani olen tehnyt etukäteen maastokatselmuksen ja kävellyt maastot alustavasti läpi. Kävellessäni minulla on ollut puhelimessa jo aiemmin esittelemäni Oruxmaps-sovellus päällä, joka on tallentanut kulkemani jäljen. Tallennettu jäljen voi GPX-muotoisena suoraan ladata Basecampin karttapohjan päälle mitä jo aiemmin tein Oziexplorerin kanssa ( katso blogikirjoitus toukukuulta http://nekkiplusnakki.blogspot.fi/2012/05/maanmittauslaitos-avaa-karttadatan-mika.html )
Tämän jälkeen piirrän jäljen haluamaani paikkaan. Valmiista jäljestä ohjelma automaattisesti laskee minulle osuuksien pituudet, kulmien suunnat ja kulmien koordinaatit. Jos luon jäljestä vielä reitin, niin ohjelma osaa näyttää suunnitelluille reiteille myös korkeusprofiilit. Ohjelma tekee valmiista jäljestä hyvin Mejään sopivan tulosteen. Etupuolelle tulee karttapohja jälkineen, zoomaustason voi asettaa esikatseluvaiheessa. Mittakaavaa ei ole tarpeen asettaa, koska tulosteen toiselle sivulle (tai takapuolelle jos on kaksipuolinen tulostin) ohjelma tulostaa valmiiksi jo esikatselussa näytetyt osuuksien pituudet ja kulmien suunnat. Kulmien suunnat ovat tosipohjoisen mukaan ja jotta niistä saadaan oikeat kompassikulmat pitää huomioida eranto. Koska eranto on paikkakuntakohtainen, niin ohjelma laskee sen valmiiksi ja se tulostuu automaattisesti kartan alapuolelle.
Jo piirretyt jäljet luonnollisesti jäävät muistiin Basecamp-sovellukseen ja ovat uudelleenkäytettävissä ja tarpeen mukaan uudelleenmuokattavissa ennen mahdollista uusiokäyttöä.
Palaan myöhemmin yksityiskohtisemmin Basecampin käyttöön, koska jo pelkästään kartta-aineistojen hankkimisen helppouden ja vektorikarttojen laadun vuoksi omassa käytössä tuo on kokonaan korvannut aiemmin jälkien suunnittelussa käyttämäni Oziexplorer-sovelluksen.
tässä se jälkityökalu vihdoin on
VastaaPoistaoletko jo pureskellut miten saman jäljen saisi myös jaossa olevan ilmakuvan päälle, niin että suunnistajalle voisi esittää jäljestä kartta - ja ilmakuvan jäljelle
t
Joo, tässä duunikoneessa ei ole basecamppia, joten en pääse nyt kokeilemaan, mutta periaatetasolla jäljenhän muistaakseni voi tallentaa/exportata myös kml tai kmz muotoon, jolloin se on ladattavissa myös google earthin ilmakuvan päälle. Googlen tarkat ilmakuvat eivät ole kovinkaan kattavia, joten pitää miettiä vielä sopiva ratkaisu joka käyttäisi maanmittauslaitoksen ilmakuvia, esim. wms-muodossa.
VastaaPoistaAndroidkännyllä tuo onnistuisi vaivattomasti esim. käyttämällä Oruxmapsia, Kapsi.fi wms-ilmakuvakarttoja ja lataamalla se jälki gpx-muodossa ilmakuvan päälle.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Poistamanmittareiden ilmakuvat muistaakseni jpeg2000 mikä ei pelitä joka vehkeessä
Poistaideaali olisi malli jossa samalle tulosteella saisi kartan ja ilmakuvan joissa sama jälki piirrettynä, mittakaava n 10000, lisäksi mahdollisuus lisäohjeisiin tekstillä...
luotan asiantuntemukseesi ja odottelen ehdotusta
t
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTuo install.bat pitää sitten ajaa uudemmissa windowseissa järjestelmänvalvojan oikeuksilla. Tiedoston päällä hiiren oikeanpuoleista nappia ja valinta aja järjestelmänvalvojana.
VastaaPoistaOlen puolisen viikkoa taistellut Basecampin kanssa koska siihen saa näkyviin vain ns. peruskartan ja tuota basecamp yhteensopivaa maamittauslaitoksen karttaa ei sitten laisinkaan. Basecampissa näkyy kyllä kartta vaihtoehto mtk_suomi22 mutta sen näkymä on tyhjä. Samaisessa valikossa on lataa tai osta kartta. Olisiko tämä toimivampi vaihtoehto ja mitähän tuota kautta kartta kustantaisi?
VastaaPoistaJos kartta näkyy karttavalikossa ja se on valittu kartaksi, mutta karttasivu on tyhjä, syy voi olla se, että kartta on zoomattu niin pieneksi, että olet kartan ulkopuolella. Tällöin tulee vaikutelma, että kartta ei toimi. Zoom liukusäädin tulee näkyviin kun vie kursorin karttasivun vasemmassa yläkulmassa olevan pohjoisnuolen viereen. Zoomaile ja panoroi karttaa kyllä se varmaan sieltä ilmestyy
PoistaNäin se oli. Hätäinen kartan aukaisuyritys loi tunteen että mitään ei tapahdu ja en todellakaan älynnyt että Zoomi vain oli pielessä. Kiitos.
VastaaPoistaJatkokyssärinä olisi tiedustellut kuinka saan androidkapulassa toimivan ouruxmapilla tehdyn jäljen (ja paikamerkinnät) siirrettyä PC:llä pyörivään basecampiin?
Vastaus tulee vähän myöhässä, mutta sekä oruxmaps, että basecamp tuntevat GPX-tallennusmuodon ja siinä muodossa tallennetut jäljet voi helposti siirtää järjestelmästä toiseen.
VastaaPoista