maanantai 30. joulukuuta 2013

Vanhoja karttoja

Tämänkertainen karttavinkki ei varsinaisesti liity mejäilyyn eikä eräilyynkään, mutta hauska palvelu kuitenkin. Maanmittauslaitos on julkaissut melkoisen määrän vanhoja paperikarttojaan nettiversioina, linkki palveluun on: http://vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/ . Käyttöliittymä on yksinkertainen, karttaruudussa haetaan oikea alue näkyviin, vasemmasta laidasta valitaan haettava karttatyyppi: peruskartta tai topografikartta. Peruskartat ovat tuoreempia, pääasiassa 60-luvulta vuosituhannen loppuun saakka. Topografikarttoja löytyy 1930-luvulta, mutta valikoima ei ole läheskään niin kattava kuin mitä peruskartoissa.

Kun oikea karttatyyppi on valittu, niin karttapohjalle ilmestyy ruudukko josta haluttu karttaruutu voidaan valita. Jos aineistoa ko karttaruudusta on saatavilla, niin valikoima ilmestyy oikeanpuoliseen laitaan linkkeineen karttaruudun numeron alapuolelle.

Varoituksen sana on paikallaan, noita vanhoja karttoja selatessa ajantaju hukkuu ja aikaa menee tuntitolkulla, kun vertaa karttoja omiin muistikuviinsa eri alueista ja tiestön kehityksestä.

Hyvää uutta vuotta kaikille jälkiharrastajille, nyt kun maa on vielä paljas on hyvä aika vielä mennä koiran kanssa metsään harjoittelemaan ennnen uutta koekautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti