Olen kerännyt tietokantaani tilastoimismielessä mejätuloksia ja tällä hetkellä kannassa ovat kaikki koestartit vuodesta 1988 lähtien. Tästä tietokannasta on helppo tehdä tilastollisia hakuja, jolla nähdään lajin kehitys pidemmässäkin mittakaavassa kun aiemmin tarkistelemani vuositilastot.
Ensimmäisessä kuvasssa esitetään koestarttien määrä vuosina 1988-2014 - starttimäärät ovat kasvaneet reilusta tuhannesta vuosittaisesta startista nykyhetken 3300 vuosittaiseen starttiin, eli lähes kolminkertaistuneet.
Samoin koemäärät ovat kasvaneet noin sadasta vuosittaisesta kokeesta reilusti yli 300 vuosittaiseen kokeeseen. Koekoot ovat kuitenkin vuosien varrella jonkin verran pienentyneet. En tiedä onko syynä maastojen sirpaloituminen, pienten iltakokeiden yleistyminen vai joku muu, mutta kun 80-90-luvun taitteessa kokeessa oli keskimäärin 14 koiraa, niin nyt keskiarvo on hiukan yli 10.
Aktiivirotujen vuosittainen määrä pyöri 40 rodun molemmin puolin vuoteen 2007 jolloin laji avattiin kaikille roduille. Rotumäärän kasvu on luonnollisesti hidastunut, mutta vieläkin uusia rotuja tulee lajiin mukaan joka vuosi.
Aktiivituomareiden määrä oli pitkään laskeva, mutta viimeisen vuosikymmenen aktiivinen tuomarikoulutus on nostanut aktiviisten (eli ko vuonna arvostelleiden) tuomareiden määrän taas lähelle sataa.
Seuraavaksi on verrattu koestarttien määrää ko vuonna arvostelleiden tuomareiden määrään, jolloin huomataan että starttimäärien nopea kasvu lisäsi voimakkaasti tuomareiden työmääriä - lisääntynyt koulutus on kuitenkin saanut keskimääisen arvostelumäärän vakiintumaan reiluun 35 vuosittaiseen arvosteluun per tuomari. Tämä ja edellinen tilastodia kattaa poikkeuksellisesti vuodet 1999 lähtien, koska aiemmin koko kokeen tulokset kirjattiin kokeen ylituomarin nimiin eikä tilastot tuomarikohtaisten arvostelumäärien suhteen ole luotettavia.
Pistekeskiarvo ei ole hirveästi vuosien varrella vaihdellut - tarkkaan katsoen käyrä on ollut hiukan kohoava.
Myöskään VOI-tulosjakauma ei ole hirveästi vaihdellut. Kirjausteknisistä syistä keskeyttäneet alkavat näkyä tilastossa vasta vuoden 1993 jälkeen.
Sen sijaan AVO-luokan tulosjakaumassa on selvästi nähtävissä AVO-0 tulosten prosentuaalisen osuuden väheneminen - koirat tulevat ehkä valmiimpina ja paremmin harjoitellumpina kokeisiin.
AVO-1 osuus on vuosien varrella kohonnut reilu 10 prosenttia - syynä varmasti hyvin pitkälle jo aiemmin mainittu parempi harjoittelu kokeisiin - enää kokeisiin ei tulla pystymetsästä kertaakaan harjoittelematta.
Vuosittain valioituneiden koirien määrä pysyi pitkään n. 60 koirassa, kunnes starttimäärien kasvun myötä on päästy nykyiseen reiluun 120 uuteen jälkivalioon.
Tänä vuonna sain ensi kertaa tietokantaani kerättyä nuo jälkivalio-arvot ja ristiinvertailu paljasti itseäni yllättäneen tiedon siitä että VOI-luokan starttaajista liki 70 prosenttia on jälkivalioita tai sinä vuonna valioituneita.
Kun nuo runsaasti starttaavat valiot otetaan pois tilastoista ja katsotaan vain ei-valioita, niin voittajaluokan VOI1-prosentti on enää vain 25, mikä ei ole mitenkään korkea ja mielestäni osoittaa sen että voittajaluokan ykkösen saaminen ei ole mikään liian helppo läpihuutojuttu.
Koekauden alkuun tätä kirjoittaessa on muuten viikko ja yksi yö - vielä ehtii koiralle huomenna tekemään harjoitusjäljen.
Kokeissa tavataan.
-pekkis-
Hei, Onko sinulla tietoa ohjelmasta, jolla voisi katsoa talletettua jälkeä kartasta ja nähdä oma sijainti reaaliaikaisena samassa kartassa? Siis meillä jäljestyksessä on tilanne se, että joku menee metsään maaliin ja jää sinne (tai käy tekemässä jäljen eri päivänä ja palaa jäljestyspäivänä eri kautta maaliin: vanha jälki). Olisi erittäin hyödyllistä seuraajan/tuomarin nähdä missä oikea jälki menee ja kuljetaanko jäljestettäessä jäljen päällä ja kuinka kaukana ja missä suunnassa maali on.
VastaaPoistaGPS-jäljen tarkkuus vaihtelee maaston peitteisyyden, sään ja ajankohdan mukaan (montako gps-satelliittia kulloinkin on taivaalla näkyvissä). Virhe voi olla kymmeniäkin metrejä, joten vaikka realiaikainen seuranta olisi tehtävissäkin, niin en menisi sen tarkkuuteen luottamaan. Muuten tuollainen olisi helposti tehtävissä vaikka koiratutkapannan liveseurannalla.
VastaaPoista