perjantai 11. toukokuuta 2012

Realiaikaista seurantaa

Luonnollinen käyttökohde GPS-laitteelle on naittaa se yhteen puhelimen kanssa ja seurata etänä puhelimen tai trackerin liikettä realiajassa kartalla. Käyttökohteita on lukuisia, mutta omat kokeiluni ovat pääasiassa olleet ajoneuvojen ja lemmikkieläinten seurannassa.

Mese.fi seuranta


Olen fakkiutunut erääseen saksalaiseen automerkkiin, siihen tähdelliseen. Ylläpidän kohtuullisen suurta ko merkkiin erikoistunutta autofoorumia ja jossain vaiheessa  syksyllä 2007 eräs ylläpitäjistä heitti pallon autojen realiaikaisesta seurannasta ja koppihan siitä oli otettava. Kaupallisia seurantasovelluksia jonkin verran jo nähneenä päätin toteuttaa tämän ihan omin voimin ja ilmaisilla työkaluilla.

Koska tässä nyt vain seurataan vapaaehtoisesti forumin käyttäjien omia autoja, niin järkevintä oli löytää sellainen lähetyspään sovellus  joka pyörii kuljettajan puhelimessa. Lukuisten kokeilujen jälkeen päädyimme mgmapsiin ( http://www.mgmaps.com/ ), koska javapohjaisena se toimi lähes kaikissa tuolloisissa älypuhelimissa ja sovellus oli ilmainen. Vastaanottopään palvelukin www.gmap-track.com:ssa myöskin ilmaisena soveltui käyttöömme hyvin ja viimeiseksi tehtäväksi jäi sitten trackerilta saadun sijaintitiedon integroiminen realiaikaisena forumilla olevaan googlen karttapohjaan ja seuranta oli valmis.

Seurannalle ei tässä ollut mitään "oikeaa" käyttöä, mutta leikkimielisenä käyttönä oli mm. bongaa auto-kilpailuja ja on joku kuljettajista saanut ajo-ohjeitakin puhelimitse seurannassa nähdyn sijainnin perusteella (ja huomautuksia liian suuresta ajonopeudesta)

Kuvassa kaksi seurannassa olevaa ajoneuvoa pääkaupunkiseudulla.

Ajoneuvoseurantaa


Hieman tämän jälkeen työnantajaani kiinnosti kokeilla talon pakettiautojen seurantaa ja siihen ei enää kannattanut käyttää kännykkäsovellusta ja ilmaista trackeriä. Hankin jokusen erilaisen kiinalaisen gps-palikan ja käyttökelpoiseksi osoittautui Xexun TK-102, joka tuolloin maksoi liki parisataa euroa - nyt hintaluokka ebay:ssä rahteineen pyörii $50 paikkeilla, mutta nyt noita kuulemma rakentaa useampi kiinalainen valmistaja ja yksilöissä on laatueroja. Kornia sinänsä että kiinalaisesta halpagpspalikasta on kiinalaisia "piraattikopioita" - yleensä kun olen tottunut että kiinalaiset kopioivat länsimaisia tuotteita.

Serveripään sovellukseksi löytyi  GpsGate Server ( www.gpsgate.com ), jonka 5 käyttäjän starterpack näemmä on nyt ilmainen - muistaakseni tuolloin se jokusen kympin maksoi.  Sovellus sopii ihan täysimittaiseen ajoneuvoseurantaan ja siitä löytyy mm. ajoneuvokohtaiset päivittäiset/viikottaiset ajoraportit realiaikaisen seurannan lisäksi. Sovellus osoittautui toimivaksi - meidän tarpeemme seurannalle vaan loppuivat ja tätä ei otettu suuremmassa mittakaavassa käyttöön.

GpsGate server   -  kuvankaappaus gpsgate.com:sta

Koiran seurantaa


Nyt kun tuo huokea ja kevyt TK-102 oli löytynyt, niin olihan sille lisäkäyttöä keksittävä. Palikka on tulitikkurasian kokoinen ja painaa n. 50 grammaa akkuineen, joten sehän on omiaan koiraseurannassa.
Ensikokeilut tein itsekirjoitetulla scriptillä joka vastaanotti GPS:n lähettämän datapaketin ja talletti koordinaatit sql-tietokantaan, josta sitten toinen ohjelma nouti sijainnin ja talletti sen Nokian Nettitabletin karttasovellukseen. Toimivaa, muttei kovinkaan näppärää eikä käytännöllistä. Paria muutakin sovellusta tuli käytettyä ennenkuin keksin Karttaselaimen ( www.karttaselain.fi ).

Karttaselain oli alunperin flash-litellä tehty sovellus, joka pyöri sujuvasti pääosin symbian puhelimilla. Myöhemmin sovelluksesta on tullut natiiviversiot Symbianille, Androidille ja iPhonelle ja mukana on nyt seuranta muutamalle halvalle gps-trackerille. ( Globalsat TR-151 ja Xexun TK-102 klooneineen )

Ensimmäiset versiot olivat täysin ilmaisia, kunnes Maanmittauslaitos huomautti kartta-aineistonsa luvattomasta käytöstä. Ohjelma oli aluksi maltillisesti hinnoitteltu 5e / 2kk tai 20e / vuosi (rajoitettu 2500 karttasivuun), ja olin tyytyväinen vuosilisenssin käyttäjä. Androidversiotakin kokeilin, mutta se osoittautui melkoiseksi karttasivusyöpöksi - ensimmäisessä kokeilussa sovellus latasi puolet käytettävissä olevista karttasivuista yhden illan aikana selatessani vain oman metsästysseuran maita. Hinnoittelu alkoi myöskin karata käsistä. Viimeksi kun katsoin niin hinta oli pompsahtanut 49 euroon / vuosi. MML:n nyt avattua kartta-aineistonsa aikoo pudottaa Karttaselain korkeahkoa hintaansa ruhtinaallisesti kympillä 39 euroon / vuosi. En tiedä mitä muut ovat mieltä, mutta liika on liikaa ja  minä ainakin aloin katsella vaihtoehtoa tuolle karttasovellukselle. Jos jonkun sopivan sovelluksen löydän, niin mielessä on jopa käynyt oman WMS-karttapalvelimen pystyttäminen - tuo Maanmittauslaitoksen kartta-ainesto kun on vapaasti käytettävissä - ainoat kulut kun tulevat tuon liki 30 gigatavun aineiston verkkohostauksesta. Rasterimuotoinen aineisto löytyy torrenttina mm. laillisettorrentit.net -palvelusta.



Nyt muodissa oleva avoimuus ei rajoitu enää vain ohjelmistoihin. Ruuvipenkki.fi -sivuston aktiivit elektroniikkaharrastajat  aloittivat talvella kehittämään ruuvitrackeriä, joka heidän sanojensa mukaan 

"RuuviTracker on täysin avoin GPS-paikannusjärjestelmä, joka koostuu paikannuslaitteesta ja päätelaiteohjelmistoista."

"Ohjelmistot tulevat olemaan täysin ilmaisia ja niiden lähdekoodit tulevat saataville. Valitettavasti fyysistä laitetta ei voida jakaa ilmaiseksi, joten se täytyy ostaa. Alustavana skenaariona on, että laitteen voisi rakentaa joko itse, ostaa rakennussarjan (piirilevy + komponentit) tai ostaa valmis laite."

"Paikannuslaitteen pääkriteerinä raudan suunnittelussa on edullisuus. Tavoitteena on, että elektroniikka tulisi kustantamaan kaikkinensa alle 50 euroa."

Erittäin lupaavan oloinen projekti, jonka edistymistä tulen seuraamaan aktiivisesti. Projektin sivut löytyvät osoitteesta www.ruuvitracker.fi .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti